Niin kokenutta konkaria ei olekaan, että työhaastattelu ei jännittäisi lainkaan.Jännitys on ihan hyvä asia: se osoittaa sekä sinulle että työhaastattelijalle, että asia on sinulle tärkeä.
Liika jännitys voi kuitenkin sekoittaa sanat ja ajatukset. Tilanteeseen onkin hyvä valmistautua, jotta pystyy antamaan itsestään mahdollisimman edustavan kuvan.
Parhaiten valmistautuminen onnistuu, kun tiedossasi ovat yleisimmät työhaastattelukysymykset, mitä kysyä työhaastattelussa. Kun olet miettinyt vastauksia etukäteen, vältät tilanteen, jossa et jännitykseltä saa sanaa suustasi.
Parannat mahdollisuuksiasi saada unelmiesi työ, kun otat työhaastattelukysymykset vakavasti. Kerromme tässä artikkelissa, mitkä kysymykset työhaastattelussa kysytään usein ja miten niihin kannattaa vastata.
Edessä työhaastattelu? Näin onnistut
Se, että menet työhaastatteluun hyvin valmistuneena, osoittaa, että otat tilanteen vakavasti. Jos osoitat välinpitämättömyyttä, työhaastattelija ei todennäköisesti löydä syytä palkata sinua!
Aloita vaikutuksen tekeminen saapumalla paikalle ajoissa. Kannattaa myös huolehtia, että ulkoasu on siisti. Sen ei tarvitse olla yliampuva, vaan on tärkeää, että tunnet olosi omaksi itseksesi.
Tervehdi reippaasti ja jää odottamaan, mitä sinulta kysytään. Jokainen kysymys kannattaa kuunnella rauhassa loppuun asti.
Jos jotkut työhaastattelukysymykset ovat vaikeita, voit hyvin pyytää niihin lisäselvitystä, jotta ymmärrät ne varmasti oikein. Muista lopuksi kiittää siitä, että sait mahdollisuuden tulla työhaastatteluun.
On fiksua myös kysyä, koska valinnan tuloksista tiedotetaan. Tämäkin osoittaa haastattelijalle, että toivot tosissasi tulevasi valituksi työpaikkaan, jota haet.
Valmistaudu näihin: työhaastattelukysymykset x 10
Yleisimmät työhaastattelukysymykset, mitä kysyä työhaastattelussa, ovat usein samoja alasta riippumatta. Varmista siis jo etukäteen, että osaat vastata näihin!
Kuka olet?
Tällä kysymyksellä on tarkoitus saada yleiskäsitys sinusta. Vastaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Kerro parilla virkkeellä työkokemuksesi ja myös jotakin persoonallista, vaikkapa harrastuksista. Keskity kuitenkin työhön liittyviin asioihin.
Miksi olet kiinnostunut tästä työstä?
Tämä on erittäin tärkeä kysymys! Kerro, mitkä asiat työssä ovat niitä, jotka sinua kiinnostavat erityisesti. Tämä osoittaa samalla sen, että olet perehtynyt hakemaasi työhön hyvin jo etukäteen.
Minkälainen työkokemus sinulla on?
Kerro ennen kaikkea, mitä olet oppinut aikaisemmista töistäsi ja miten voit hyödyntää osaamistasi uudessa työssäsi. Älä missään nimessä moiti edellisiä työpaikkoja tai puhu niistä negatiivisesti!
Miten olet selvinnyt työssä, jos eteen on tullut vaikeita tilanteita?
Tähän ei kannata vastata, että kaikki töissä on aina sujunut hienosti. Jokaisessa työssä tulee välillä vaikeuksia – olennaista on, miten stressaavista tilanteista on selvinnyt ja mitä ne ovat opettaneet.
Mitä sanoisit urasi alussa olevalle itsellesi?
Tässä voit summata oppeja, joita olet työurasi aikana saanut ja joita et vielä nuorempana tiennyt. Vastaus odottaa, että olet aina valmis kehittymään ja oppimaan uutta.
Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
Kun vastaat tähän, osoita, että osaat ajatella asioita pitkällä perspektiivillä etkä keskity vain tähän päivään. Tämä taito on hyödyllinen työelämässä, jossa projektit ja tavoitteet voivat olla hyvinkin pitkiä.
Miksi juuri sinut pitäisi palkata hakemaasi työhön?
Nyt saa kehua! Vaatimattomuus ei tässä tapauksessa kaunista, vaan haastattelija haluaa aivan oikeasti kuulla osaamisestasi. Kerro, mitä sellaisia taitoja sinulla on, jotka auttavat sinua tekemään työsi erinomaisesti.
Mikä sinua motivoi työssäsi?
Kerro, mikä auttaa sinut löytämään ilon työhösi päivästä ja vuodesta toiseen. Muista, että pelkkä palkka ei ole sellainen motivaatio, jota työnantaja arvostaa!
Oletko tiimipelaaja?
Kerro, millainen työkaveri olet. Muista, että työhaastattelukysymykset eivät edellytä yhtä oikeaa vastausta, eikä sellaista tässäkään tapauksessa ole. Voit nauttia yhdessä tekemisestä tai olla enemmän itsenäinen työskentelijä. Molemmissa on omat hyvät puolensa.
Haluatko kysyä minulta jotain?
Tämä tilaisuus kannattaa aina käyttää, sillä se osoittaa, että olet tosissasi hakemassa työtä. Mieti, mitä tahdot tietää työn sisällöstä tai yrityksen kulttuurista. Voit myös kysyä,
millaisia ominaisuuksia työnantaja arvostaa työntekijöitään.
Onko edessä muita muutoksia? Katso, mitä kysyä asuntonäytössä ja mitä pitää sisällään kehityskeskustelu.